Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au anunţat că sunt discuţii cu operatorii economici pentru interzicerea etichetării Nutriscore în România, în 2024. Oficialii au precizat că printre criteriile care trebuie respectate de o schemă de etichetare sunt: fundamentarea ştiinţifică, informarea corectă a consumatorilor şi respectarea produselor tradiţionale.
Sistemul Nutriscore, deşi utilizat în anumite lanţuri de supermagazine în România, nu informează suficient şi adecvat consumatorii, reprezentând de fapt o practică incorectă. Acesta nu prevede întreaga listă a ingredientelor unui produs, argumentează ANPC.
Preşedintele instituţiei, Horia Constantinescu, a participat în luna septembrie a anului trecut, la reuniunea informală denumită „Promovarea dietelor sănătoase prin intermediul unei informări adecvate” pe tema etichetării nutriţionale a produselor alimentare (FOPNL/front-of-pack nutrition labelling), la Roma, în Italia.
Discuţiile purtate de către reprezentanţii statelor like-minded (IT, BG, CY, CZ, DK, EL, HU, RO, ES, SE) au arătat disponibilitatea acestora de a lucra cu partenerii (Comisia Europeană, dar şi statele promotoare ale schemei Nutriscore) pentru identificarea unor elemente comune care să permită agrearea unui sistem european adecvat de etichetare nutriţională a produselor alimentare, care să informeze consumatorii în mod corect.
Horia Constantinescu, a arătat că sistemul Nutriscore, deşi utilizat în anumite lanţuri de supermagazine în România, nu informează suficient şi adecvat consumatorii, reprezentând de fapt o practică incorectă.
Acesta nu prevede întreaga listă a ingredientelor unui produs (existând riscul de a nu avea informaţii despre componente cu efecte negative asupra sănătăţii), nu ia în considerare specificităţile geografice şi tipul de metabolism aferent, efectele asocierii de alimente sau categoriile de vârstă sau activitate (ex.: sportivi). De altfel, chiar Comitetul de conducere a Nutriscore a recunoscut că acesta trebuie revizuit. Nutriscore nu poate pretinde că informează consumatorii asupra caracterului sănătos al produselor. A apreciat că schema Nutriscore este discriminatorie faţă de celelalte produse româneşti sau din alte state membre, în afară de Franţa, întrucât ar oferi o falsă impresie de informare suplimentară. Primul pas către un sistem european este scoaterea Nutriscore de pe piaţa în care acesta s-a extins”, a precizat sursa citată.
ANPC a afirmat că este în discuţii cu operatorii economici pentru interzicerea etichetării Nutriscore în România, în acest an.